HTML

Kik is vagyunk mi?

A szívünket, lelkünket kitesszük a pályára. Védekezünk, alig támadunk, de nyerünk, és csak akkor, ha nagyon szükséges. Ezért utálnak is minket, nem is kevesen, nem is kicsit. Azt hiszed nem vagyunk esélyesek, aztán bizonyítunk. Olaszok vagyunk.

2012.06.02. 15:45 Mr One-Two

Eb-re (fel)készülve(?)

Már egy hét sincs hátra az Európa-bajnokság kezdetéig. Az olasz csapat két felkészülési meccsel számolt, amiből  egy lett köszönhetően a természet kiszámíthatatlanságának. Emellett (mint mindig) megint van egy bundabotrányunk, ami már-már tényleg hiányozhatatlan körülmény Olaszországnak egy világesemény előtt. Áll a bál, de jön a cirkusz. Mi lesz most?

Kezdjük talán a felkészülésről, amiről kevesebbet, de még mindig sokat lehetne beszélni. Luxemburg ellen játszott volna edzőmeccset Itália válogatottja, azonban közbeszólt a természet. A több halottat követelő, egy héttel ezelőtti bolognai földrengés után pár napja Parmában történt katasztrófa, nagy pusztítást okozva. Ezzel együtt (bár nem hiszem, hogy ez volt a legnagyobb gondja Olaszországnak) elmaradt a Luxemburg elleni meccs is, így összesen egyetlen lehetősége maradt a Prandelli-csapatnak felkészülni a hamarosan kezdődő Eb-re.

Tegnap Oroszországgal játszott az olasz válogatott, ahol a Buffon; Balzaretti-Barzagli-Bonucci-Maggio; Pirlo-Marchisio-De Rossi; Montolivo; Balotelli-Cassano csapattal állt föl Olaszország. A meccs első félidejében nem volt komoly gond, bár 4 helyzetet is kialakított a Szbornaja, de az Azzurri is igyekezett, egy lesgólt is lőtt, mindhiába. Az oroszok azonban találtak egy gólt, 1-0-ra mentek a félidőben. A 2. félidő viszont maga volt a katasztrófa. A védelem teljesen összeesett, köszönhető az összeszokatlanságnak és a sok cserének (kísérletezésnek?), így 3-0-ra vereséget szenvedett Olaszország.

Azért pár dolgot levonhatunk tanulságképp:

1. Prandelli szerint jobb most kikapni, mint az Eb-n. Osztom a véleményét, de annyi helyzetből, amennyit kialakított az olasz csapat, illett volna egyet gólra váltani mindenképp, főleg, hogy igen támadó stílusú volt ez az olasz csapat, ha elvesztették a labdát azonnal letámadtak, volt, hogy 6-7 ember volt az orosz térfélen és próbálta megzavarni az orosz játékosokat.  

2. De Sancits és Maggio bár egy csapatban játszanak, mégsem értik meg egymást normálisan. Kettejük hibájából született a 2., és a 3. találat. Maggio szerint utoljára játszott ilyen rosszul az évben, remélem igaza lesz. Ha meg nem, akkor játszhat Abate, aki talán a négy védős rendszerben még jobb is lenne.

3. Montolivo súlytalan, ha a helyén esetleg Giovinco játszana, talán jobb lenne a válogatott, bár ebben sem vagyok biztos.

4. Az előzőből kifolyólag kellene egy normális felállás, mert Montolivo helyén senki nem tud játszani még ő sem. Vagy hátravonni egy embert, és egy defenzív 4-4-1-1-et Montolivo helyett Nocerinóval, vagy előretolni egyet és 4-3-3-at (én ezt csinálnám) játszani Montolivo helyett Di Nataléval. De én csak fantáziálok.

5. Chiellini nagyon hiányzik. Ha Bonucci helyén Chiello játszana, talán jobban védekezne a Juventus válogatott, és nem lett volna annyi helyzete a 16-oson belül Oroszországnak.

A nagy gond csak az, hogy nincs több meccse Olaszországnak, így a következő fellépése, már az Eb-n lesz, Spanyolországgal. Sokan azt mondják az egyik legkönnyebb meccse lesz a csapatnak, mert az olaszoknak fekszik a spanyolok stílusa, és különben is már augusztusban megverték egyszer őket. Van benne valami, de azért ne felejtsük el, Spanyolország a címvédő és világbajnok.

És akkor áttérve az olaszországi eseményekre.

Azért azt nem hittem volna, hogy a Calciopoli után 10 évet sem bír ki az olasz futball egy újabb botrány nélkül. Úgy gondoltam, most egy ideig vége, elkapták a hamis bűnösöket, majd tavaly kiderültek kik is voltak az igazi tettesek, így most lehiggadnak a kedélyek, nem lesz szó bundáról egy jó ideig.

De aztán jöttek a jelek. Láttuk ezt: https://www.youtube.com/watch?v=kOYRSj4HwRs
Láttunk nem egy olyan meccset, ahol gyanús eredmények születtek és sejthettük erősen, a nemzetközi hírekre hivatkozva, hogy bizony a mostanában hallott nagyszabású bundákból Olaszország sem maradt ki. Sőt. Igazából náluk kezdődött el igazán a komolyabb nyomozás.

Ennek nyomán Criscitót az egyik pillanatban még a keretben láttuk, aztán hirtelen egy autóban letakarva, ahogy elviszik az edzőtáborból. Ezután egyre több nevet hallottunk. Criscitóval egy időben Mauriét, majd Bonucciét, Contéét, még Buffont is belekeverték, bár ő valószínűleg nem csalt. Ez azért valahol hihetetlen és megdöbbentő.

És nem azzal van a gond, hogy bundabotrány, mert már az Appenini-félszigeten nem egyszer találkoztunk csalásokkal. Hanem az, hogy le sem zárult még az előző, már jön a másik. Méghozzá úgy, hogy a futball egyre komolyabb üzletté válik. Egy adott ország futballja pedig gyakorlatilag egy óriási céggé alakul át, amely versenyzik a többi ország futballjával a nézettségért, a pénzért, a profitért. Ha itt egyszer elkövetsz egy hibát, véged.

Olaszországban nem egyszer követtek el hibát, hanem 6 éven belül már a második orbitális hibát látjuk. A legrosszabbkor, hiszen ne szépítsük, az olasz futball nem a '80-as, '90-es évek csillogását éli ma.

Ha kiderül, hogy a fél Serie A benne volt az egészben, akkor bizony a calcio sírját kezdhetjük ásni képletesen, mert a spanyol, angol, de már a német futball is már lehagyta az olaszt, és folyamatosan száguld el mellette, főleg akkor, ha mindez beigazolódik.

Az olasz futball nem heverné ki ezt a botrányt legalább 10 évig, azaz a calcio nagyjából a francia szintre, de inkább a francia futball alá süllyedne, ami lássuk be, óriási hanyatlás. 2003-ban még az olasz futball volt a legnézettebb, legjobb, legeredményesebb a világon.

Nagyot változhat a világ 10 év alatt.

De ezt egyelőre hagyjuk, most az Eb-re kell koncentrálnia Olaszországnak. 2006-ban ugyanilyen botrány robbant ki, csak a keretet még talán jobban érintette a dolog, mint most, mégis világbajnokok lettek. Marchisio mondta helyesen: "Nem szabad foglalkoznunk az otthoni hírekkel."

Reméljük ez így lesz, és Olaszország olyan messzire tud, amilyen messze csak tud. Mondjuk Kijevig, a döntőig július elsején. Forza Italia! 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://calcioitaliano.blog.hu/api/trackback/id/tr654561308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása